Kanskje du er i ferd med å leie et hus eller kjøpe et hus du alltid har ønsket deg. Uansett vil du møte eiendomsgebyrer som du må betale! Som SakoLife er vi beæret over å være med deg i alle kjøps- og salgsprosesser for eiendom.
Hvis du skal være leietaker, må du dekke kostnader som depositum, en månedlig eller leieavgift og frakt.
Hvis du skal eie et hus, vil du møte skjøtegebyrer eller vedlikeholdskostnader. Og så er det eiendomsprovisjoner eller eiendomsgebyrer enten du leier eller kjøper eiendommen. I dette tilfellet må du justere budsjettet deretter.
Hva er eiendomskommisjonen eller eiendomsavgiftene?
Du kan trenge en ekspertuttalelse for å håndtere prosessene med å kjøpe, selge eller leie en bolig på riktig måte. Eiendomsmeglere lar deg handle sikkert og håndtere dokumenter og kommunisere med potensielle kunder.
En finansiell utveksling oppstår når en eiendom eies eller leases. Eiendomsmeglere som legger til rette for denne prosessen får en provisjon, altså eiendomshonorar, for å skaffe egen kapital. Siden du mottar meglertjenester i den juridiske prosessen, har eiendomsmeglere krav på provisjon, som kan være en kjøpsprovision og en utleieprovisjon.
Hvor mye koster eiendomskommisjonen?
Det er vanskelig å si at det er et spesifikt beløp representanter får. Eiendomsmeglere mottar provisjon basert på utleie- eller salgsverdien av boligen.
Så hvor mye provisjon får eiendomsmeglere? Avhenger av leie- og salgsforhandlinger. Denne satsen fastsettes i henhold til Forskrift om kjøp av faste varer.
Eiendomsmegleren kan maksimalt motta 2 % + mva / 18 % av salgssummen fra både selger og kjøper.
I husleieforhandlinger kan de maksimalt motta en måneds leie + mva (18%) provisjon.
Hvem betaler eiendomskommisjonen?
Du lurer kanskje på hvem som skal betale agentens andel, da du vil angi budsjettet ditt deretter. Så, "Betaler kjøperen eller eieren eiendomsprovisjonen?" svar på spørsmålet; både ja og nei, avhengig av om det er leie eller kjøp.
Som nevnt ovenfor betales kjøpsprovisjonen individuelt av både kjøper og selger. Er de enige, er det kun kjøperen som også kan betale.
Dersom ikke annet er avtalt, bærer leietaker eiendomsgebyrene og betaler provisjon ved utleie.
Hvordan beregnes eiendomsprovision når du leier et hus?
Du har funnet et hjem som oppfyller dine behov og forventninger, og kan ikke vente med å flytte inn! Så hvordan beregnes eiendomsprovisjonen?
La oss si at den månedlige leien er 3000 TL. I dette tilfellet må du beregne momsen og legge den til 3000 ₺, som er lik 3540 ₺. Dette er det maksimale beløpet du kan betale.
Eiendomskommisjonsforordningen
Eiendomsprovisjonssatser fastsettes av eiendomskjøpsforskriften. I følge artikkel 20:
Ved eiendomskjøp kan ikke servicegebyrsatsen overstige 4 % av salgssummen i meglerkontrakten eksklusiv merverdiavgift.
Ved leietransaksjoner kan ikke servicegebyrsatsen overstige det månedlige leiegebyret spesifisert i kontrakten, eksklusiv merverdiavgift.
Med mindre annet er skriftlig avtalt, deles servicegebyret likt mellom eieren av virksomheten og kjøper eller leietaker.
Hva skjer hvis du ikke betaler provisjon?
Noen eiendomsavgifter er obligatoriske betalinger. La oss si at du leide eller kjøpte huset som byrået viste deg, men du kuttet byrået. I dette tilfellet, må du betale provisjonen til agenten? Hva skjer hvis du ikke betaler provisjon på huset du leier, selger eller kjøper?
Eiendomsavgift skal betales. Du må betale provisjonen. Dersom eiendomsmeglerens navn er nevnt i megleravtalen, kan det tas søksmål.
Dersom det foreligger en kontrakt må du betale provisjon ved utleie eller kjøp av huset.
Du trenger imidlertid ikke betale for eiendom som agenten viser deg, men som du ikke har leid eller kjøpt. Hvis du besøker en eiendom utenbys, kan agenten be deg om å dekke reisekostnadene.
Kan eiendomsmeglere øke provisjonssatsen?
Etatene kan i henhold til forskriften ikke kreve høyere provisjoner eller eiendomsgebyrer enn fastsatt.
Ved brudd på denne regelen ilegger Toll- og handelsdepartementet byrået en bot på 3000 dollar. Hvis agenten bryter regelen en gang til i løpet av et år, dobles straffen for hver hendelse. I tillegg, hvis et kjedeselskap begår dette bruddet, pålegges en femdobbel straff.
Eiendomsmeglere som fungerer som bro mellom utleier og kjøper mottar et servicegebyr på 4 % (2 % fra kjøper, 2 % fra selger) av maksimal eiendomsverdi eksklusiv merverdiavgift. I leieprosessen mottar de maksimalt én måneds leieavgift. De relevante artiklene i artikkel 20 i forordningen er som følger:
Ved eiendomskjøp kan ikke servicegebyrsatsen overstige 4 % av salgssummen i meglerkontrakten eksklusiv merverdiavgift.
Ved leietransaksjoner kan ikke servicegebyrsatsen overstige det månedlige leiegebyret spesifisert i kontrakten, eksklusiv merverdiavgift.
Med mindre annet er skriftlig avtalt, deles servicegebyret likt mellom eieren av virksomheten og kjøper eller leietaker.